Kijk op kansen

voor economische vitaliteit en leefbaarheid

2020: helaas een essentieel einde van het jaar!

“2020 was een bijzonder jaar” vertelt Rien Romijn, adviseur bij Seinpost. In het begin van het jaar rondt hij voor de gemeente Culemborg het conceptbeleid af. Een conceptbeleid voor de sectoren detailhandel, horeca én evenementen. En in Emmen voerde hij een schouw uit met de ondernemers en de gemeente voor hun nieuwe detailhandelstructuurvisie. En dan opeens is er de ‘intelligente lock down’. Niet meer naar het kantoor in Den Bosch maar thuis werken achter zijn laptop. Fysiek overleg met collega’s en opdrachtgevers wordt digitaal. Ook online vergaderen voor de afronding van het beleidsadvies in Culemborg werd een feit.

 


Vervolgens komt landelijk de evenementen¬branche helemaal tot stilstand. Niemand die wat vertelt over de gevolgen voor de levendigheid in onze steden en dorpen. Veel ondernemers en hun personeel, vrijwilligers en sponsoren hebben zich altijd ingezet voor de aantrekkelijkheid van de stad en de centrumgebieden. Hopelijk maakt de evenementenbranche in 2021 een goede herstart!

 

Horeca

In maart ging de stekker eruit en in juni er weer in. Hoppa de horeca zette hun schouders eronder. Er is een goed terrassenseizoen gedraaid. Dat kwam mede door de groei van het binnenlands toerisme. In het najaar werden er vele ‘Corona-proof’ plannen gemaakt. Maar helaas in oktober ging de stekker er toch weer uit. Met als gevolg verlies van alle hoop en nog steeds geen perspectief.

 

Detailhandel

Voor het eerst spreekt de overheid over ‘essentiële’ en ‘niet-essentiële’ winkels. We zien florerende supermarkten, vers-specialzaken, food-kramen, bouwmarkten, woonwinkels en fietsenwinkels. Modewinkels, warenhuizen en overig non food in de (grotere) centrumgebieden hebben het nakijken als gevolg van dalende bestedingen en bezoekersaantallen. Toeristische binnensteden en de grensstreken krijgen de grootste klappen. In eerste instantie ontstonden er onzekerheden over buitenlandse ketens. Als niet-essentiële winkels moesten die in eigen land en in andere landen langdurig dicht. Vervolgens worden ook in Nederland de niet-essentiële winkels getroffen door een lockdown. Het aantal online bestelde pakketten gaat ondertussen door het dak. De grens van een miljard pakketten per jaar wordt binnenkort overschreden.

 

Wat zullen de gevolgen zijn?

Waar gaat dit alles toe leiden? “Tot lege binnensteden” volgens ‘experts’. En straks ook extra leegstand op woonboulevards en in de outlet centra? Laten we duidelijk zijn dat steunmaatregelen van de overheid cruciaal zijn of de retail corona overleeft of niet. De dorps-, wijk-buurtcentra zien we nu opleven zij redden zich wel. De focus zal moeten liggen bij onze centrumgebieden. Maar laten we daar e dynamiek in de retail en haar aanpassingsvermogen niet onderschatten.

 

Marktdynamiek

In onze adviezen houden we al rekening met de marktdynamiek. In onderzoeken voor de supermarktbranche maken we een voorbehoud voor een (tijdelijke) omzetsprong in 2020 van wellicht 10%. Een deel van de € 20 miljard horeca-omzet zal toch ergens moeten blijven. Essentiële winkels gaan profiteren van de sluiting van niet-essentiële winkels. Helaas verwachten we voor de horeca, evenementen en de - grotere - centrumgebieden een herstelperiode die tot 2022-2024 zal duren.

 

Beleidsmatige dynamiek

Niet alleen de marktdynamiek maar ook de beleidsdynamiek is volop in beweging. De aankomende Omgevingswet betekent voor Seinpost Adviesbureau geen grote verandering. “Voor ons is het ‘gebied’ vaak al onze opdrachtgever”, vertelt Rien. “Het gaat tenslotte om integraliteit en een uitvoeringsgericht advies. Dan ontkom je niet aan het betrekken van overheid, marktpartijen en / of bewoners in je advies. De Ladder voor duurzame verstedelijking hadden we al en daar komt vanaf 2018 de Europese Dienstenrichtlijn nog bij. Die vraagt in de praktijk veel uitleg aan overheids- en marktpartijen. Als het om de leefbaarheid gaat, dan is er aandacht nodig voor een goede spreiding van dagelijkse winkelvoorzieningen, voor vitale winkelgebieden en leegstandsreductie. Twee recente Dienstenrichtlijn-uitspraken van de Raad van State in de gemeenten Hardenberg en Rotterdam vielen gunstig uit dankzij ons adviezen.”


2020: een jaar om niet te vergeten. Helaas gaat 2020 zijn weerslag krijgen en wordt het een essentieel jaar voor het toekomstperspectief van detailhandel, horeca en evenementen.

 

Meer weten?

Wilt u ook graag een advies voor uw bedrijf of organisatie? Neem dan contact op met Rien Romijn.

Rien Romijn

Rien Romijn

Retailspecialist die elk winkelgebied in Nederland kent

Tel. : 06 5352 6705
Email : r.romijn@seinpost.com