Kijk op kansen

voor economische vitaliteit en leefbaarheid

Adviseurs in het veld: wat een enkele foto los kan maken

Toen senior adviseur Rien Romijn onlangs door Den Haag wandelde na een zitting van de Raad van State, liep hij uit interesse nog eens door de Grote Marktstraat. Daar maakte hij een foto die op internet flink wat aandacht trok. Hier licht Rien de achtergrond toe.

 Na de oplevering van de tramtunnel in 2004 zijn het gebied van de Grote Marktstraat verschillende grote projecten gerealiseerd. Zo verschenen daar nieuwe winkels en kregen bestaande trekpleisters een make-over. Denk aan de Spuimarkt, de Oude en Nieuwe Passage, de Markies, Sijthoff City Amadeus, de Primark en de Bijenkorf. Deze locaties zijn samen goed voor circa 100.000 vierkante meter aan vernieuwd én nieuw commercieel vastgoed. Verder wordt er nog eens 25.000 vierkante meter aan gebouwoppervlakte herontwikkeld. Flink wat werk aan de winkels dus.

Internationale winkelboulevard

Nieuwe functies zijn het warenhuis Hudson’s Bay, sportwinkel Decathlon, kledingwinkel Stradivarius en restaurant La Place. Na die investering kan Den Haag deze internationale winkelboulevard weer ten volle benutten.
Begin 2016 kwam middenin de Grote Marktstraat het V&D-pand leeg te staan. Dat was een verrassing die toevallig samenviel met de heropening van de openbare ruimte in de Grote Marktstraat. Ik maakte deze foto van het leegstaande pand, waarop goed te zien is wat voor enorme verbouwing er nodig is om zo’n herontwikkeling mogelijk te maken. Ik zette de foto op LinkedIn en Twitter met de opmerking: ‘Geen geringe verbouwing van de oude V&D in Den Haag. Indrukwekkend en grote verwachtingen, dat kan niet anders!’

Link naar LinkedIn:

Sneeuwbaleffect

Daarmee ging het balletje aan het rollen. Het bericht werd bijzonder goed gedeeld en leuk gevonden, ook buiten mijn eigen netwerk, en nog geen week later hadden al meer dan 1800 personen het bericht gezien. Dat ging van ondernemers en investeerders tot managers en adviseurs. Dit soort investeringen in bestaand winkelvastgoed maakt dus blijkbaar ook nog steeds indruk bij professionals in het winkelvastgoed!

Meer, meer, meer

De Haagse binnenstad blijft daadkrachtig doorgaan met het vernieuwen van de winkelmeters. Concurrerende centra reageren met een uitbreiding in de vorm van Mall of the Netherlands (Leidsenhage) en de Holland Outlet Mall (Stadshart Zoetermeer). Ook de andere stadsdeelcentra in de regio In de Bogaard en Leyweg zetten alle zeilen bij om de shoppende consument voor zich te winnen. De winkelgebieden vissen deels in dezelfde vijver en zullen dus de nadruk moeten leggen op hun onderscheidend vermogen in plaats van meer van hetzelfde.

Ik denk dat Den Haag aantoont dat de kansen in de herontwikkeling van bestaand vastgoed niet onderschat moeten worden. Het kan dus wel degelijk in bestaand stedelijk gebied. Alle betrokken partijen in de Haagse binnenstad werken via de Stichting Binnenstadsmanagement intensief samen via het Binnenstadsplan. Dat is na de periode 2000-2010 verlengd voor de periode 2010-2020. Investeren werkt aanstekelijk: zíen investeren dóet investeren.

 Zo’n aanpak sluit naadloos aan bij de centrumvisies van Seinpost Adviesbureau en onze uitvoeringsadviezen. Sommige gebieden zijn kansrijk om hun bestaande functie te versterken, andere moeten het hebben van transformatie en functieverandering. En dát zijn de grote uitdagingen voor de toekomst van de retail!

Rien gaat graag verder in gesprek over centrumvisies en uitvoeringsadviezen. Hij is te bereiken op 06 5352 6705 / 088 2100 233 en r.romijn@seinpost.com. Ook connecten met Rien Romijn? Kijk op LinkedIn Rien Romijn.