Kijk op kansen

voor economische vitaliteit en leefbaarheid

Deelsessie Seminar: praktijkervaringen in Nijmegen

In de deelsessies werd door John aan de hand van praktijkervaringen in Nijmegen de mogelijkheden om identiteit te benutten voor de profilering van de Lange Hezelstraat en de transformatie van de Bloemerstraat.

 

Voor de Lange Hezelstraat is een marketing concept ontwikkeld waarbij historische verhalen over panden, gevels, kelders en anekdotes zijn gebundeld. Ze worden toegankelijk gemaakt via een handzaam boekje (met plattegrond) voor de consument en wandpanelen voor in de zaken. Een goed voorbeeld hoe je cultuurhistorie nog meer beleefbaar kunt maken. De opgave in de Bloemerstraat is een andere, dit gebied transformeert. Een voormalige winkelstraat ontwikkelt zich tot een eigenzinnige stadsstraat. Met een bijzondere mix van ondernemers en bedrijven. De identiteit van het gebied wordt gebruikt voor murals die het gebied een zichtbare kwaliteitsimpuls geven, de organisatie van bij het DNA van de straat passende events waardoor het imago (dat niet positief was) positief wordt bijgesteld. Zie daarvoor ook deze sfeerimpressie van Park [ing] Day.  

Gevolg is dat vernieuwende ondernemers en onderscheidende concepten het gebied weten te vinden. Dit filmpje geeft een beeld van de wijze waarop ondernemers naar het gebied kijken.

Aan de hand van deze praktijkervaringen werd tijdens de sessie geïllustreerd dat identiteit geen statisch gegeven is, maar de resultante van veranderingen in de cultuur van het gebied en het beeld dat mensen van buiten het gebied hebben.