Kijk op kansen

voor economische vitaliteit en leefbaarheid

Leidschendam Voorburg aan de slag met haar economische ontwikkeling

Economische agenda van Seinpost steekt de lont aan voor actie

Naast de talloze winkelgebieden en dorpskernen krijgt Seinpost ook regelmatig de vraag om grotere gebieden onder de loep te nemen. Directeur Lars Pijlman, zelf ook nog steeds actief in het werkveld, heeft de afgelopen zes maanden met collega’s Annelies Romme en Ton Peters gewerkt aan een economische agenda voor Leidschendam-Voorburg. Het doel: een samenhangende koers voor de plaatselijke economie in beeld brengen.

Volgens Pijlman en zijn collega’s is de economie aan het veranderen. Net als in de hele maatschappij wordt er steeds vaker samengewerkt tussen verschillende lagen van de maatschappij. De inleiding van de agenda, die onlangs is opgeleverd, spreekt over een horizontale economie. “In zo’n economie werken bedrijven, de overheid en kennisinstellingen veel meer samen, over de grenzen heen”, citeert Lars uit de inleiding. “Wat er traditioneel altijd gebeurde, was dat overheden van bovenaf een plannetje bedachten. Hoe moest de economie zich ontwikkelen? Dat gebeurde via afstandelijke desk research en statistische gegevens. Maar dat moet tegenwoordig heel anders: het zogenaamde bottom up. Alle betrokkenen moeten samenwerken. Hoe kunnen we de lokale ontwikkeling een extra zetje geven? Dat hebben we hiervoor geanalyseerd.”

Volop kansen

Volgens Lars is voor veel bedrijven in het gebied de verbondenheid met Leidschendam-Voorburg niet heel groot. Daardoor vertrekken enkele grote werkgevers uit het gebied, waardoor het aantal arbeidsplaatsen ten opzichte van de bevolking daalt. “Daar moet je mee oppassen, want dan word je een slaapgemeente. De afgelopen 8, 9 jaar is dat al bezig.”

Tijd om in te grijpen dus. “Dat kan heel goed! Want de gemeente is perfect bezig qua bevolkingsaantallen. Er zijn nu zo’n 75.000 inwoners, en dat gaat alleen maar toenemen. Het woonklimaat wordt erg hoog gewaardeerd, net als de centrale ligging. En daarmee heb je al een flinke voorsprong ten opzichte van andere gemeentes. Deze factoren hebben we allemaal meegenomen in onze economische agenda. Want de kansen zijn daardoor legio: door de stijgende vraag zal het voorzieningenniveau omhoog kunnen worden gebracht. Verder biedt Leidschendam-Voorburg heel veel potentie in de omgeving zelf. Zoals we ook bij winkelstraten op zoek gaan naar het DNA, heeft ook deze gemeente veel te bieden. Er zitten allerlei interessante dingen onder de grond, want de Romeinen hebben hier nog rondgelopen. Er zijn musea die veel meer kunnen worden benut. Deze zaken zijn gereed voor een verdere ontwikkeling als element voor verdere groei. Potentie, groei, stijgende vraag, solide basis: de onderdelen van een succesvolle formule die wij in de economische agenda hebben uitgewerkt en toegelicht.”

Toekomst

“Leidschendam-Voorburg is een woongemeente, en dat zal het ook altijd blijven. Bij de aankomende economische ontwikkeling moet je dus ook voorkomen dat er een enorme industrie wordt gevestigd, die afbreuk gaat doen aan het woon- en leefklimaat. Daarom hebben wij in ons Seinpost-rapport niet alleen een stip op de horizon gezet, maar ook juist een concreet uitvoeringsprogramma opgesteld. Na gesprekken met  de overheid, de zorg, het onderwijs en zo’n vijftig ondernemers is dat nu het startpunt van een traject waarmee de gemeente actie kan ondernemen. En daarmee is dit veel meer dan alleen een rapport. Het is een vlammetje waarmee we een lont hebben aangestoken. Volle kracht vooruit!”

Verder praten

Ook interesse in een algemene analyse voor uw regio? Neem contact op met Seinpost! Lars Pijlman staat u graag te woord via l.pijlman@seinpost.com of 06 5141 4766.

Onze specialist(en)

Lars Pijlman

Economische strateeg met sterke proceskwaliteiten

Tel. : 06 5141 4766
Email : l.pijlman@seinpost.com