Kijk op kansen

voor economische vitaliteit en leefbaarheid

Locatiebezoek is cruciaal voor een advies op maat

“Winkelgebieden en consumentengedrag zijn steeds beter van achter het bureau te analyseren”, vertelt adviseur Rien Romijn. “Digitaal is heel veel informatie beschikbaar, en sinds Corona groeit ook het digitale overleg. Eerlijk gezegd kom je daar als adviseur steeds verder mee, en het lijkt alsof je de lokale situatie op je duimpje kent. Niets is minder waar. Het leidt tot een ‘advies op afstand’ in plaats van een ‘advies op maat’."  

Van nature hoort een adviseur nieuwsgierig te zijn naar de lokale situatie. Die moet je dan ook zelf waarnemen en ervaren. Bij voorkeur gezamenlijk, met een collega, met een lokale ondernemer of ambtenaar, of door een bezoeker op straat aan te spreken. Door diverse locaties te bezoeken bouwt een adviseur referentiekennis op zodat de lokale situatie makkelijk te beoordelen is. Zo komen de lokale bijzonderheden vanzelf naar boven. Voorbeelden zijn het gebruik van de openbare ruimte, het ondernemersklimaat, te zien wat er rondloopt, de ruimtelijk-functionele structuur en de verblijfswaarde van een locatie. Een goed onderbouwd advies is gebaseerd op deze lokale kennis. Alleen op locatie zijn de resultaten van de inspanningen zichtbaar om van een winkelgebied een succes te maken, of van de verbeterpunten die nog aangepakt moeten worden. Alleen zo kan een advies op maat worden geleverd.

 

“In de afgelopen vakantieperiode heb ik het aangename met het nuttige gecombineerd. Op de racefiets vanuit Eindhoven en Scheveningen zijn vele winkelbestemmingen bezocht. Even lokaal rondkijken, een terrasje pikken, het nieuwe groen bewonderen, een babbeltje maken met een ondernemer, marktkoopman, bewoner of een raadslid met een eigen zaak.” Zo bezocht Rien de centrumgebieden van Tilburg, Weert, Venlo, Leiden, Boekel, Venray, Den Haag, Wassenaar en Katwijk waar van alles te doen is. Zo keek hij binnen bij de shopping malls Leidsenhage, Markthal Rotterdam en Van Tilburg Nistelrode. En bezocht hij nieuwe supermarkten in ’t Brukske in Venray (een Lidl met zelfscankassa’s), Albert Heijn XL De Savornin Lohmanplein, COOP in Heeswijk-Dinther en nog vele anderen.

 

Ondernemerschap en lokale daadkracht om winkelgebieden te versterken en de consument te behagen blijven Rien boeien. “Wat je bijvoorbeeld in geen advies tegenkomt: zien investeren doet investeren. Vernieuwd Jumbo Heeswijk-Dinther zijn winkel dan volgt een nieuwe COOP met een Raamposteractie door het hele dorp. Alle foto’s worden netjes gearchiveerd in mijn fotodatabase. De ervaringen heb ik direct na mijn vakantie al weer gebruikt in diverse adviezen. Zeker in deze tijd is lokaal bezoek nodig, met kermissen die Corona-proof zijn, horecapleinen met gezamenlijke QR-code-App’s, proefopstellingen van winterterrassen en kleinere evenementen die wel kunnen doorgaan.”

Lokale kennis blijft onontbeerlijk voor een overleg met de opdrachtgever en betrokken partijen en voor een goed advies. Tip: laat je niet leiden door doemscenario’s in mediaberichten over de gevolgen van Corona, over winkelleegstand etc. Heb vertrouwen in de toekomst, maar het gaat allemaal niet vanzelf.

 

 

 

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Neem dan gerust contact op met Rien Romijn op 06 5352 6705.