Kijk op kansen

voor economische vitaliteit en leefbaarheid

Oisterwijk: 'Enthousiast door gouden trio'van Seinpost voor Economische Visie

Seinpost Adviesbureau doet er alles aan om trajecten voor alle betrokkenen op een positieve, professionele en constructieve manier te laten verlopen. Zo ook bij Gemeente Oisterwijk, waar de nieuwe Economische Visie met veel succes en een professionele klik werd ontwikkeld.

Femke Arts, beleidsadviseur Economie, Recreatie & Toerisme bij Gemeente Oisterwijk, is enthousiast over de samenwerking. “Dit is een mooie mijlpaal: we hadden als gemeente nog nooit eerder een Economische Visie zo op papier laten zetten. Seinpost stond bij ons vanuit een eerder offertetraject al te boek als een interactief, open en vernieuwend bureau.”

En dus was de keuze snel gemaakt. Het ondernemersgezinde college wilde aandacht voor een krachtig economisch beleid. Niet dat er veel ‘puin geruimd’ moest worden, aldus Femke, maar meer om de samenwerking onder alle partijen beter te maken en een visie voor ogen te krijgen. Ook wanneer het goed gaat moet je immers niet op je lauweren gaan rusten – ‘dan word je ingehaald’. Dat vond ook de gemeente Oisterwijk en daarom kreeg Seinpost de vraag om mee te helpen met het opstellen van een visiedocument. 

Gouden trio

“In het begin van het traject hebben we een hele dag ons gebied bezocht met Lars, Ton en Annelies. Op die manier kun je een dag lang samen de Oisterwijkse gemeente en de economie verkennen en analyseren. Die professionele klik was er meteen. Echt een hands-on-mentaliteit: daadwerkelijk zien wat er in het veld gebeurt. Een afwisselend en gouden trio.”
Het team kreeg input van bijna 300 ondernemers, via een digitale enquête, gesprekken, een begeleidingsgroep en bijeenkomsten. “Die bijeenkomsten en gesprekken zijn voor ons als gemeente ook goed om te zien waar we ons beleid beter moeten uitleggen. Dus waarom je dingen op een bepaalde manier organiseert. Dat is daar een goed moment voor, om te zeggen dat je dingen in het algemeen belang afweegt, en niet alleen dat van de individuele ondernemer.”

Neus op de feiten

Na enkele maanden ligt er een eindproduct: een adviesrapport. Maar er is nog veel meer uit het traject gekomen. “Je wordt met de neus op de feiten gedrukt bij bijvoorbeeld die gesprekken”, knikt Femke. “Je moet dus wel keuzes gaan maken en actie gaan ondernemen. Zoals de herinrichting van bepaalde plekken in je gemeente of de parkeerproblematiek.”

En het adviesrapport zelf? Dat wordt ook een handvest voor de komende jaren. “Er staan misschien onderwerpen in die je vooraf wel vermoedt, maar zo’n externe partij brengt nog veel meer punten aan het licht én maakt het inzichtelijk. Zo’n bureau ‘mag’ wat meer: hier en daar een beetje prikken is toch waar je zo’n organisatie voor vraagt. En het wordt voor iedereen duidelijk op papier gezet: van interne medewerker tot externe partij. We kregen dus ook twee varianten van het rapport: een uitgebreide analyse die we intern kunnen inzetten, en een toegankelijke samenvatting voor extern gebruik.”

Rotsvast

Het uitvoeringsprogramma zal de komende tijd iedere keer weer opnieuw worden geëvalueerd naar de laatste omstandigheden, maar de visie staat als een huis. “Mede door de hardwerkende en bevlogen mensen van Seinpost. Altijd bereid om mee te denken, om nog een keertje extra langs te komen. Dat werd erg gewaardeerd. En nu alles is afgerond, zit er voor ons maar één ding op: snel aan de slag!”