Kijk op kansen

voor economische vitaliteit en leefbaarheid

Seinpost daagt gemeentes uit: durf te dromen!

Veranderingen van bovenaf vragen vaak om een specifieke aanpak. Seinpost-directeur Lars Pijlman adviseert de Drechtsteden (gemeentes Alblasserdam, Dordrecht, Hardinxveld-Giessendam, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht) in hun gezamenlijke transformatie naar een toekomstbestendig en krachtig gebied met visie. Dat gebeurt met het OGSM-model: concreet, efficiënt en duidelijk voor iedereen.

“OGSM staat voor Objective, Goals, Strategies en Measures”, legt Lars uit. “Het gaat erom dat je met elkaar vérder durft te denken dan wat op het eerste oog haalbaar lijkt. Durf te dromen. Eerst stel je elkaar de vraag: waar willen we nu eigenlijk heen (Objective)? En welke doelen (Goals) stellen we om dat te bereiken? Ik zit als adviseur en moderator bij deze gesprekken tussen de gemeentes en probeer hun grenzen te verleggen. Daaraan stel je realistische doelen, kijk je welke stappen je daarvoor moet zetten (Strategies) en hoe je die stappen inhoudelijk gaat uitvoeren (Measures). Daartussen blijf je pingpongen. Natuurlijk wil iedereen een prima woon- en werkklimaat. Maar wat zijn je échte dromen? Iconische bouwwerken? Extra scholen bijbouwen? Wat voor cijfers wil je zien? Zet hoog in! Maar wel heel concreet: dít willen we.”

Denk als een bedrijf

De methode komt uit het bedrijfsleven, maar Lars zet het hier in voor overheidszaken. “Soms lijkt het wel op de leiding van een bedrijf. Het gaat om investeringen, om imago, om een stip op de horizon voor het hele gebied. Het zijn regionale markten. Je gaat niet alleen kijken in je eigen gemeente, maar in de hele omgeving. Dat doen burgers en bedrijven immers ook. Regionale samenwerkingen worden steeds belangrijker. Hoe zorg je ervoor dat je een onderscheidend profiel krijgt? Een eigen smoel als regio? In dat kader is regionale samenwerking interessant om gebiedsproblemen aan te pakken.”

Visietraject in vijf weken

“Vanuit het verleden kampen de Drechtsteden met een matig imago. Hoge werkloosheidscijfers, slechte bereikbaarheid, veel leegstand. Er moet heel wat gebeuren. Zie het als een groot schip dat van koers moet wijzigen. En om dat te bewerkstellingen zien de bestuurders in dat ze drastisch moeten gaan werken en keuzes moeten durven maken. ‘Waar staan we voor? Welke ambities horen daarbij?’ Dat soort vragen. Die vragen moesten we beantwoorden. Kwam nog bij dat we er bijzonder weinig tijd voor hadden: in vijf weken moest alles gebeurd zijn. Maar die strakke tijdsplanning zorgde er ook voor dat we door moesten pakken. Echte snelkookpansessies, om het zo te noemen. We hebben nu vier hoofdpunten waar we aan gaan werken: wonen, werk, bereikbaarheid en het sociale domein.”

Strategie

“We zeiden: laten we kijken of we met de kerngroep in een aantal vrijdagen achter elkaar samen een document kunnen opbouwen. Een ondernemersplan. Vervolgens ga je nadenken: wat is die strategie die erbij hoort? Stel: je wilt er 30.000 banen bij. Die banen komen er niet zomaar. Welke maatregelen horen erbij? Welke strategie hoort erbij? Zo is woningbouw tegenwoordig dé sleutel tot een beter gebied. Dat klinkt paradoxaal, omdat er leegstand is, maar dat is niet zo. Vroeger volgde de ‘woonstroom’ altijd de ‘werkstroom’: de haven is in Rotterdam, dus mensen gingen in Rotterdam wonen. Maar tegenwoordig ga je eerst kijken naar waar het prettig wonen is. Welke voorzieningen zijn er in de buurt? Is er veel groen? Asfalt doet er steeds minder toe: mensen werken vanuit huis of op andere tijden. Woongenot is het belangrijkst, werkklimaat komt daarna wel. Dus als je ervoor zorgt dat je een goed woon- en leefklimaat hebt, kan de economie ook weer aantrekken.”

Economic Development Board

In dit alles was er nog een grote partij aan het werk: een Economic Development Board. “Daarin zitten allerlei grote bedrijven die meedenken over dit gebied. Want er zit heel veel potentie, wat dan weer interessant is voor deze organisaties. Cijfers uit het onderdeel Goals komen gedeeltelijk door onze stukken en berekeningen, maar zeker ook door het Economic Development Board.”

Conclusie

“We staan nu aan het einde van deze planfase. En daar zijn heel wat dromen en realistische maatregelen naar voren gekomen: de partijen gaan tot wel 7,5 miljard euro investeren in de Drechtsteden voor woningbouw, infrastructuur, bedrijventerreinen, centrumontwikkeling en onderwijs. Die investeringen moeten leiden tot 30.000 nieuwe arbeidsplaatsen, 25.000 nieuwe woningen en een economisch sterke regio. We mikken op meer dan 300.000 inwoners én een aantrekkelijk toeristisch gebied. Kijk, dát zijn voornemens waar je trots op kunt zijn!”

Lars vertelt graag meer over de visietrajecten. Wilt u met hem in gesprek? Dat kan via 06 5141 4766 of l.pijlman@seinpost.com.

Onze specialist(en)

Lars Pijlman

Economische strateeg met sterke proceskwaliteiten

Tel. : 06 5141 4766
Email : l.pijlman@seinpost.com