Kijk op kansen

voor economische vitaliteit en leefbaarheid

Seinpost en ZKA hand in hand: de onverwachte overeenkomsten

Winkelgebieden versus recreatiegebieden

Vanaf 1 oktober 2010 zijn Seinpost en ZKA officieel één bedrijf. Hoewel beide organisaties een eigen specialiteit hebben, ZKA de gastvrijheidseconomie en Seinpost de ontwikkeling van bruisende kernen, werken de zusterbedrijven steeds vaker samen. De consultants van Seinpost en ZKA leisure leren van elkaar. Ze doorbreken zogezegd de muren tussen de verschillende disciplines: de sectorschotten.

John Bardoel van Seinpost en Merlijn Pietersma van ZKA kijken samen naar een plattegrond. Het is lunchtijd bij het hoofdkantoor in Waalwijk. “Kijk, en hier in Nijmegen zijn we bezig met de reorganisatie van een winkelstraat”, wijst John. Merlijn knikt. In zijn werk als leisure-consultant bij ZKA begeleidt hij ook vaak projecten die te maken hebben met de reorganisatie, versterking, herstructurering en uitbreiding van gebieden.
“Daar hebben we nu een visie voor geschreven”, vervolgt de Seinpost-deskundige. “En we zien vaak dat iedere winkeleigenaar alleen voor zichzelf het maximale uit de situatie probeert te halen, waardoor het juist allemaal nét niet optimaal werd.” Merlijn gaat rechtop zitten. Dat er te weinig als groep wordt gedacht, herkent hij. “Inderdaad. Kijk bijvoorbeeld naar een recreatiegebied in Zeeland. We zien dat daar heel veel nieuw aanbod komt. Campings worden verplaatst en opnieuw ontwikkeld als bungalowparken. Maar het zijn allemaal individuele plannetjes. De samenhang in de markt ontbreekt nog, en daar willen wij wat aan doen.”

Overeenkomsten

Al pratend zien de adviseurs dat deze projecten, hoewel ze verschillen in de uitwerking, in de basis overeenkomsten hebben. Merlijn: “Bij ZKA zeggen we: doe dit als kuststrook sámen. Kijk eens naar winkelgebieden. Daar zie ik de paralellen.” John neemt een slok van zijn koffie. “Wij hebben voor Hengelo een visie ontwikkeld voor de binnenstad. Verschillende horeca-eigenaren hadden hun eigen ideeën voor het gebied, en die hebben ze samen aangezwengeld, nog voor deze centrumvisie op papier stond. Prachtig! Dit is iets wat samen tot stand moet komen. We werken het samen uit. Ze gaan niet zitten afwachten tot de gemeente mee gaat betalen. In Hengelo ging dat dus heel goed: het gebied heeft van binnenuit een boost gekregen. Er is gepraat met stedenbouwers, eigenaars en bierbrouwerijen. En daarna springt de gemeente bij met ondersteunende middelen.”

Aquarium

Niet alleen de problemen van beide werkterreinen hebben meer dan één raakvlak, ook de oplossingen kunnen in één metafoor worden gevangen. “We zien vaak dat de verblijfssector in zekere zin vertroebeld is”, schetst Merlijn. Hij tekent een aquarium met verschillende ‘laagjes’ water. Bovenin is het kristalhelder en schoon, onderin is het vervuild.

“We kunnen van bovenaf wel steeds nieuwe, geslaagde recreatie- en bungalowprojecten toevoegen, maar aan de onderkant wordt het water steeds troebeler. Het stroomt niet weg. Eigenlijk moet er een manier zijn om een kraantje onderin het aquarium te plaatsen, zodat dat vervuilde water weg kan stromen.”
John wijst naar het getekende kraantje.

“Exact waar wij ons ook mee bezighouden bij leegstaande meters in winkelstraten. Denk aan een fondsvorming. Van iedere nieuw verkochte vierkante meter gaat er geld in een potje, waarvan je panden gaat omduwen, of er weer een stukje natuur van gaat maken. Een soort verplichte bijdrage voor nieuwe ontwikkelingen: delen van lusten en lasten.” Hij wijst naar een fruitmand die op tafel staat. “Daar plukt iedereen de vruchten van.”
Merlijn loopt naar de fruitmand en pakt twee appels. Hij geeft er één aan John. De lunch is afgelopen. “Tijd om weer aan het werk te gaan!”

Verder praten

In gesprek gaan met deze adviseurs? Dat kan. Contact opnemen met John Bardoel is mogelijk via j.bardoel@seinpost.com of 06 2252 7964. Merlijn is te bereiken via m.pietersma@zka.nl of 06 8190 9921.