Kijk op kansen

voor economische vitaliteit en leefbaarheid

Zicht op kansen door your STORY, your SPACE

Hoe kom je tot een goede invulling van panden in een gebied dat volop in transformatie is? Een lastige klus omdat ondernemers op zoek naar een geschikte plek zo’n gebied niet altijd direct op het netvlies hebben. Het opstellen van een beleidsdocument of wenkend ontwikkelingsperspectief is een mooi begin, maar zorgt nog niet voor de gewenste invulling van panden. Het actief werven, selecteren en begeleiden van ondernemers blijkt, in combinatie met gebiedsbranding, een recept voor succes.

 

Allereerst. Natuurlijk is het nodig om een duidelijk kader te hebben voor de ontwikkeling van een gebied. Liefst een wenkend perspectief, dat voortbouwt op de gebiedskwaliteiten en historische biografie. En uiteraard vraagt dit ook om een vertaling in beleidsregels en het planologisch kader. Placemaking en gebiedsbranding benadrukken vervolgens de kwaliteiten en waarden van een gebied. Evenementen, muurschilderingen en elementen in de openbare ruimte die hierbij aansluiten, kunnen benut worden om het gebied herkenbaar te positioneren. De positieve (media) aandacht die dit genereert, beïnvloedt het imago in positieve zin. Vaak is er ook  meer nodig om ook daadwerkelijk bij het profiel van het gebied passende ondernemers te vinden en deze te koppelen aan de beschikbare panden in het gebied.

 

your STORY, your SPACE is een innovatieve manier om in contact te komen met ondernemers. Het is een aanpak waarbij ondernemers (in spé) komen sparren en in contact komen met experts die hen verder helpen. Met een ondernemingsplan, conceptontwikkeling, financiering, bestemmingsplannen, wet- en regelgeving en met het vinden van een geschikt pand. Eind november organiseerde Seinpost samen met MOOD conceptstore een sessie in de Bloemerstraat bij Bhalu.

 

Tijdens de goed bezochte bijeenkomst gingen ondernemers met de door hen gekozen experts op speeddate. Experts als Angela van Houten van de gemeente Nijmegen, Chris Kemperman van sociale kredietverstrekker Qredits, financieel adviseur Tim Hoogveld en binnenstadondernemer Rianne Bruin gingen in gesprek over vragen als: waar moet je rekening mee houden om een goed ondernemingsplan op te stellen? Hoe zorg je voor een onderscheidend concept? Wat is er nodig om van het ondernemingsplan tot een krediet te komen? Met welke regels en vergunningen moet je rekening houden? Welke panden zijn er in de Bloemerstraat, Augustijnenstraat en andere delen van de binnenstad beschikbaar? En welke matchen aan mijn concept? Vervolgens nam makelaar Sophie van Loon van Strijbosch Thunnissen de ondernemers mee naar enkele beschikbare panden in de Bloemerstraat. Na afloop kregen de ondernemers ook huiswerk mee: werk je businessplan uit, pitch je concept en maak kans op extra begeleiding door een van de aanwezige experts en/of een huurvrije periode in een pand in de Bloemerstraat.

Wanneer het juiste idee de juiste plek vindt, kan er iets moois opbloeien. Een initiatief als Your STORY, your SPACE helpt om partijen bij elkaar te brengen, om goede ideeën een duwtje in de rug te geven, doordachte concepten te vertalen in gedegen ondernemingsplannen en zij geven hulp bij het mede mogelijk maken van een financiering.  Het is hun taak om panden te vullen met de juiste ondernemers die passen bij het gebied.

 

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Neem gerust contact op met John Bardoel.