Kijk op kansen

voor economische vitaliteit en leefbaarheid

Zoetermeer: hoe Seinpost helpt klassieke kracht door te ontwikkelen

Zoetermeer beschikt over twee winkelgebieden: de Dorpsstraat en het Stadshart. Het Stadshart is bekend en gezichtsbepalend voor Zoetermeer, de Dorpsstraat is eerder een verborgen schat. Twee gebieden die dus zowel qua aanbod, geschiedenis als toekomst verschillend zijn. Stadshart bevat moderne winkels, zoals de Media Markt, H&M en McDonald’s, en is begin jaren 80 gepland aangelegd. De Dorpsstraat daarentegen is organisch ontstaan, heeft een lange historie en bevat vooral speciaalzaken met een eigen identiteit en met maar één vestiging: die in Zoetermeer. De gemeente wilde graag deze twee winkelgebieden met elkaar verbinden. Maar toen Seinpost werd ingeschakeld voor advies, kwamen er heel andere ideeën op tafel.

Jan-Willem Speetjens, Lars Pijlman en Elisabeth Koop van Seinpost voeren hun werkzaamheden momenteel uit voor Zoetermeer. Jan-Willem en Lars geven uitleg. “Wij willen die oudste winkelstraat juist verder ontwikkelen vanuit de kracht die de straat al heeft”, begint Jan-Willem. Hij wijst naar een plattegrond. “De Dorpsstraat is de oude winkelstraat, waar van oudsher de dorpsondernemers zaten. Nog steeds zitten er veel winkels voor de dagelijkse behoeften. Dit is een onmisbare basis. De laatste jaren kwamen daar gespecialiseerde winkeltjes bij, die zich niet alleen maar richten op de mensen die in die omgeving wonen: nu worden relevante doelgroepen in heel Zoetermeer aangesproken.” Volgens hem moet de gemeente haar pijlen richten op meer van dit soort winkels. “Dan heb ik het over een bonbonwinkel. Of een zaak met heerlijk ijs, of heel mooie schoenen.”  “Die straat heeft heel unieke voordelen”, vult Lars aan. “Dus we moeten ervoor zorgen dat die straat bekend wordt bij de doelgroep.”

Leefstijlen

Daarvoor werd het Leefstijlen-systeem erbij gehaald. Met dit systeem worden bezoekers en potentiële bezoekers ingedeeld in verschillende kleuren. Zo houdt de groene doelgroep erg van gezelligheid, rust en knusheid, en is de rode doelgroep juist op zoek naar actie, spanning, het onbekende en avontuur. “We hebben heel specifiek gekeken naar de gewenste positionering”, duidt Lars. “Welke winkels horen daarbij? Welke functies horen daarbij? Daarnaast hebben we niet alleen naar de consumenten gekeken, maar ook, en dat is niet gebruikelijk, naar de ondernemers zelf. Die hebben we eveneens ingedeeld naar leefstijlen.” Jan-Willem knikt. “70 procent van de ondernemers mikt op de ‘groene’ en ‘gele’ hoek, en richt zich daarmee te veel op de groep bezoekers uit het direct omliggende oude dorp, waarvan 60 procent tot de groene en gele groepen behoort. Daarmee wordt echter een belangrijk deel van het potentiële Zoetermeerse klantenbestand vergeten. Van geheel Zoetermeer hoort maar liefst 47 procent tot de blauwe en rode doelgroepen. Dat is toch zonde? Daar kan veel meer mee gedaan worden!

Evenementen

Uit dit onderzoek kwam daarom een ietwat ander advies rollen dan wat de gemeente voor ogen had: houd de twee winkelgebieden gescheiden en ontwikkel de klassieke kracht van de Dorpsstraat door. “En pas ook je evenementen erop aan”, verduidelijkt Lars. “Bezoekers neigden bijvoorbeeld ook naar de leefstijl Rood-Blauw, terwijl er vooral evenementen werden georganiseerd voor Geel-Groen. Dat betekent niet dat je evenementen moet gaan schrappen: blijf die braderie organiseren, blijf ook gericht op die oorspronkelijke groepen. Maar wat je wel moet doen, is evenementen organiseren voor rood en blauw.” “En laat dat streven los dat het per se een eenheid moet worden”, besluit Jan-Willem. “De loopafstanden zijn te groot en de bezoekdoelen verschillen aanzienlijk. Mensen gaan niet naar Stadshart óf Dorpsstraat, ze bezoeken beide gebieden, maar wel op verschillende momenten en met verschillende doelen. Je hebt als gemeente die keuze gemaakt in de jaren 80 om beide gebieden niet aan elkaar te plakken, dan moet je ze nu niet op een geforceerde manier aan elkaar willen smeden. Speciality ontwikkelen in de Dorpsstraat is een goede gedachte, maar dan moet er wel echt wat gebeuren.”

Wat kan Seinpost voor uw gemeente betekenen? Lars Pijlman (l.pijlman@seinpost.com, 06 51414766) en Jan-Willem Speetjens (j.w.speetjens@seinpost.com , 06 27001311) gaan graag verder in gesprek over dit onderwerp. Als u vragen hebt, stel ze dan gerust!