Kijk op kansen

voor economische vitaliteit en leefbaarheid

Leefstijlen

Waarom kiest een (potentiële) gast of consument voor een bepaald winkelgebied en daarbinnen voor een bepaalde winkel? Hoe kan de identiteit en het onderscheidend vermogen van een winkelgebied worden versterkt? En hoe kan de productontwikkeling, marketing en dienstverlening optimaal worden afgestemd op de lifestyle-kenmerken van het gebied?

Leefstijlen verklaren gedrag

In onze opdrachten stellen we de vraag van de consument centraal. Maar dé consument bestaat niet. Wij zijn ervan overtuigd dat het gedrag van mensen voor een groot deel kan worden verklaard door hun leefstijl. Dit blijkt ook uit wetenschappelijk onderzoek. Het Leisure Leefstijlen-model helpt om de verschillende behoeften van de Nederlandse consumenten scherp in beeld te brengen. Deze kennis is cruciaal voor ondernemers en overheden, want maatwerk is de norm. De tijden van ‘one size fits all’ zijn definitief voorbij. Seinpost kan helpen bij het aanbrengen van marktfocus, door het aanbod nauwkeurig af te stemmen op dominante leefstijlen binnen een gebied.

 

Wat doet Seinpost?

Vanuit het Leisure Leefstijlen-model zijn gegevens beschikbaar over de leefstijlen van de bewoners van alle Nederlandse gemeenten, kernen en wijken. In diverse projecten gebruiken we deze gegevens om met de ondernemers en professionals in gesprek te gaan over de kenmerken van consument(en) in hun gebied(en). Herkennen zij zich in het geschetste beeld van de consument en zijn of haar behoeften? Wordt er passend ingespeeld op de leefstijl van deze consument in de huidige situatie, met bijvoorbeeld het aanbod en de evenementen? Wat kan hierin nog verbeteren? Welke andere functies, naast detailhandel, zijn wellicht interessant voor deze doelgroep? Welke handvatten bieden de leefstijlen voor het toevoegen van bezoekmotieven en/of de transformatie van het huidige centrum?

De leefstijlen helpen de ondernemers en gemeenten met het vormen van een visie waarmee maatwerk kan worden geleverd. In plaats van te focussen op wat er in de ogen van de ondernemer nu niet goed gaat, wordt de aandacht juist verlegd naar de kansen die er liggen om de consument beter te bedienen, te benaderen (branding & promotie) en een centrum of winkelgebied levendig en vitaal te houden.

Praktijkvoorbeelden

Recente opdrachten waar de leefstijlen intensief zijn gebruikt in de visievorming zijn:

  • Dorpsstraat Zoetermeer
  • Retailvisie Ede
  • Winkelstraatmanagement de Pijp
  • ’t Loon, Heerlen

Onze specialisten: 

Object reference not set to an instance of an object.

Brechtje Schildkamp

Brechtje Schildkamp

Communicatief vaardige adviseur die altijd gaat voor het optimale resultaat

Tel. : 06 1037 2979
Email : b.schildkamp@seinpost.com