Kijk op kansen

voor economische vitaliteit en leefbaarheid

Gebiedsbranding: één voor allen, allen voor één

Een groot winkelgebied omtoveren tot een bloeiende en populaire trekpleister is een klus met vele kanten. Gebiedsbranding (‘brènding’, in het Engels) hoort daar ook bij. Deze branding betekent dat de bedrijven gezamenlijk reclame gaan maken voor hun unieke aanbod, de diversiteit en de beleving. Deze communicatietaak is in feite de kers op de taart die het cirkeltje rond maakt: het getransformeerde gebied wordt hier immers opnieuw in de markt gezet. Wie Seinpost-adviseur Elisabeth Koop spreekt over gebiedsbranding ziet in haar ogen een twinkeling van enthousiasme.

“We initiëren die gebiedsbranding meestal vanuit Seinpost”, legt Elisabeth uit. “Wij kijken als externe partij immers naar het grotere geheel, in plaats van de losse straten op zichzelf. Als deze straten hun krachten bundelen levert dat een veel beter totaalaanbod op dat elkaar aanvult in plaats van aanvalt.”

Krachten koppelen, budgetten bundelen

Seinpost wil bij de winkeliers een bewustzijn creëren van saamhorigheid en efficiëntie. “Je kunt jezelf beter neerzetten als groot, divers winkelgebied, met winkels die goed bij elkaar passen en uniek zijn, dan enkel en alleen de aandacht op je eigen winkel te richten. Dan kun je de aparte advertentiebudgetten ook bundelen waardoor je veel meer kunt bereiken. Wanneer je in Amsterdam bijvoorbeeld de losse krachten van de Ceintuurbaan en de Albert Cuypmarkt samenvoegt in al je reclame-uitingen, presenteer je jezelf als een veel completer gebied.” Tijdens het overleg over die aanpak zat er een bonte verzameling van ondernemers aan tafel. “Er waren representanten van allerlei gebieden, want we streven ernaar om iedereen te vertegenwoordigen. Ook ambachtelijke ondernemers, zoals meubelmakers of zelfstandige kunstenaars, die her en der verspreid zitten in het gebied, brainstormen mee.”

Campagne

In een huidige Amsterdamse campagne van Elisabeth, Ontdek De Pijp, worden reclames en advertenties voor dat gehele gebied gepubliceerd via lokale zender AT5, de metro, een nieuwsbrief, de website en sociale media als Instagram. “We belichten zowel de winkelstraten als de individuele zaken, en op de website vertellen we meer over de aparte ondernemers.” De uitingen staan vol met enthousiaste kreten: ‘800 winkels & restaurants! Bekendste markt van Nederland! 150 verschillende culturen! Amsterdamse gezelligheid!’
“We hebben ruim 80.000 flyers verspreid en 1.360 posters gehangen in de centra van de Randstad”, zegt Elisabeth trots. “En op dit moment rijden er 40 bussen in en rond Amsterdam met reclame aan de binnenkant én buitenkant!”

Lokale kracht

Voor de campagnes worden zo veel mogelijk de talenten en creativiteit van het gebied zelf gebruikt. “Toen we gingen filmen deden we dat bijvoorbeeld met lokale partners en filmmakers uit de buurt”, haalt Elisabeth aan. “Natuurlijk gebruiken we in die producties dus ook geen van-de-plankmateriaal, maar maken we de video’s écht in de eigen winkels. Tijdens zo’n beetje de eerste ‘zomerse’ dag zijn we er met onze fotograaf op uitgetrokken en hebben we ‘typische’ beelden van De Pijp geschoten. Die staan nu online. En het mooie is dat de ondernemers daar allemaal met veel plezier hun eigen tijd in steken. De onderlinge betrokkenheid bij ondernemers groeit er enorm door. De uitkomst is dus niet alleen naar buiten positief, maar ook net zo goed naar binnen!” www.ontdekdepijp.nl

Elisabeth Koop licht graag de verdere mogelijkheden toe. Wat kan Seinpost betekenen voor de kracht van uw omgeving? Mail of bel haar op e.koop@seinpost.com of 06 1501 1561!

Onze specialist(en)